Zwarte banden judo & jiu-jitsu

Geplaatst op juni 24th, 2008

Zaterdag 14 juni vonden in Wijk bij Duurstede de halfjaarlijkse danexamens voor judo en jiu-jitsu plaats, georganiseerd door de JUDO-BOND-NEDERLAND.

Voor sportinstituut Rebel wisten Christiaan v.d Hoek en Olivier Veugelers bijgestaan door hun partners de felbegeerde zwarte band te behalen!
Een dergelijk examen vindt plaats voorafgegaan door een jarenlange training. De judoka’s doen van de witte tot en met de bruine band examen in de sportschool, deze worden afgenomen door de eigen leraar. Een examen eerste dan (zwarte band) wordt afgenomen door drie examinatoren aangewezen door de Judo Bond Nederland. In een dergelijke commissie mag de eigen leraar geen zitting nemen.

Het technisch examen bevat twee onderdelen te weten:

1 Nage-no-kata dit is een voorgeschreven oefenvorm waarbij de kandidaat met eigen
partner 3 series van drie worpen rechts en links dient uit te voeren.
2 Vrije techniek is een onderdeel waar de kandidaten een eigen werkstuk van tachi-waza (staande technieken) en ne-waza (grondtechnieken) moeten demonstreren.

Priscilla v.d. Land is geslaagd voor de 2e dan judo! Voor een dergelijk examen moet je voldoen aan de eisen voor de 1e dan en daaraan toegevoegd worden nog weer twee extra series van het nage-no-kata. Het tweede onderdeel bestaat uit het dubbele aantal oefeningen voor de 1e dan, hier worden ook meer overnames en combinaties van de verschillende technieken verwacht.

Voor Jiu-jitsu wist Nicolas Bablon alle onderdelen positief af te sluiten, zodat ook hij de eerste DAN mag gaan dragen!
De voorbereiding is gelijk aan het judo, zoals eerder in het stuk is vermeld.

Het technisch examen bij jiu-jitsu bevat drie onderdelen:

1. E-bono-kata: dit is een voorgeschreven oefenvorm waarbij de kandidaat met een eigen partner 4 series van vijf technieken dient uit te voeren.
2. Vrije techniek is een onderdeel waar de kandidaten een eigen werkstuk van tachi-waza en ne-waza moeten demonstreren.
3. Sparren: het in oefengevecht laten zien van de verdedigingstechnieken, eerst 1 minuut tegen een tegenstander gevolgd door 1 minuut tegen twee sparringpartners.

In de sportschool hebben ze een EREBORD met de naam “College de Ceinture Noire”, waar iedereen die een zwarte band behaalt in welke vechtsport dan ook wordt bijgeschreven.

Wij feliciteren hiermee iedereen van harte!

Categorie Divers