Zwarte banden judo en jiu-jitsu bij Rebelsport

Geplaatst op december 8th, 2010

Afgelopen zaterdag 4 december  vonden er in Wijk bij Duurstede de halfjaarlijkse danexamens voor judo en jiu-jitsu, georganiseerd door de JUDO-BOND-NEDERLAND, plaats.
Voor sportinstituut Rebel wist Yvette Bergamin bijgestaan door haar partner Renate Stuurman  de felbegeerde zwarte band te behalen.
Een dergelijk examen vindt plaats voorafgegaan door een jarenlange training. De judoka’s doen van de witte  tot en met de bruine band  examen in de sportschool, deze worden afgenomen door de eigen leraar. Een examen eerste dan (zwarte band) wordt afgenomen door drie examinatoren aangewezen door de Judo Bond Nederland. In een dergelijke commissie mag de eigen leraar geen zitting nemen.

Het technisch examen bevat twee onderdelen te weten:
1            Nage-no-kata dit is een voorgeschreven oefenvorm waarbij de kandidaat met eigen partner 3 series van drie worpen rechts en links dient uit te voeren.

2            Vrije techniek is een onderdeel waar de kandidaten een eigen werkstuk van tachi-waza (staade technieken) en ne-waza (grondtechnieken) moeten demonstreren.

Björn Dorresteijn is geslaagd voor de 2e dan judo, voor een dergelijk examen moet je voldoen aan de eisen voor de 1e dan en daaraan toegevoegd worden nog weer twee extra series van het nage-no-kata. Het tweede onderdeel bestaat uit het dubbele aantal oefeningen voor de 1e dan, hier worden ook meer overnames en combinaties van de verschillende technieken verwacht.

Renate van Rijckevoorsel judoot al een jaartje of veertig en moest de eisen voor de 3e dan judo demonstreren, hiervoor sta je met je partner toch zeker zo’n drie kwartier op de mat. Buiten dat dit conditioneel natuurlijk wel het een en ander van je vraagt wordt er ook diep op de oefenstof ingegaan. Kortom een hele prestatie dus.

Lex v.d. Bosch wist voor de 2e dan jiu-jitsu alle onderdelen positief af te sluiten.De voorbereiding is gelijk aan het judo, zoals eerder in het stuk is vermeld.

Het technisch examen bij jiu-jitsu bevat vier onderdelen:

  1. E-bono-kata: dit is een voorgeschreven oefenvorm waarbij de kandidaat met een eigen partner 4 series van vijf technieken dient uit te voeren.
  2. Het Ne-waza kata bestaat uit 10 verschillende aanvallen afwisselend op de grond en staande.
  3. Vrije techniek is een onderdeel waar de kandidaten een eigen werkstuk van tachi-waza en ne-waza moeten demonstreren.
  4. Sparren: het in oefengevecht laten zien van de verdedigingstechnieken, eerst 1 minuut tegen een tegenstander gevolgd door 1 minuut tegen twee sparringpartners.

In de sportschool hebben we een EREBORD met de naam “College de Ceinture Noire”, waar iedereen die een zwarte band behaalt in welke vechtsport dan ook wordt bijgeschreven.

Wij willen  iedereen van harte feliciteren.

Categorie Event Respect